Pakaian Wanita Islam

Keperibadian Menyeluruh

COUNTER
SLIDE SHOW

You are not connected. Please login or register

Tuntutan Berjemaah Bagi Kaum Wanita

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Tuntutan Berjemaah Bagi Kaum Wanita on Fri Oct 24, 2008 11:01 pm

Admin

avatar
Admin
Mengerjakan solat secara berjamaah bukan sahaja menjadi sunat muakkad ke atas golongan lelaki, malah ia juga disunatkan ke atas wanita.Walau bagaimanapun,solat berjamaah bagi golongan wanita diutamakan dengan mengerjakan di rumah mereka daripada dikerjakan di masjid.Ini ialah bagi menghindarkan diri dari timbulnya fitnah dan seumpamanya.
Terdapatnya hadis riwayat Abu Daud. "Dari Ibnu Mas'ud r.a.,bahawa Rasulullah S.A.W pernah bersabda:

"Solat yang dikerjakan di rumah oleh golongan wanita lebih utama dari solat yang dikerjakan di biliknya dan solat yang dikerjakan di biliknya lebih utama dari solat yang dikerjakan di ruang rumahnya".

Walau bagaimanapun, sekiranya golongan wanita ini berminat untuk mengerjakan solat berjamaah di masjid,mereka tidak boleh dihalang dari melakukannya kerana terdapat riwayat dari Abu Daud dengan sanad yang sahih,ada menjelaskan:

Maksudnya: "Dari Ibnu Umar r.a.,beliau berkata bahawa Rasulullah S.A.W pernah bersabda: 'Janganlah kamu melarang golongan perempuan kamu yang hendak ke masjid,walaupun rumah-rumah kamu lebih baik bagi mereka.

Alhamdulillah,kerana Allah telah memberikan kita keistimewaan di sini.Sesungguhnya Allah itu maha penyayang terhadap hamba-hambanya dan Dia lebih mengetahui apa yang baik buat kita kaum hawa ni. flower


_________________
View user profile http://pakaianmuslimah.forumakers.com, http://masakan13.sosblog.

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum